Затворени в Иран



Местоположение: Азия

Население: 77,891,220 (юли 2011)

Религии (%): мюсюлмани (98.64), християни (0.51), бахаи (0.40), други (0.45)

Президент: Махмуд Ахмадинеджад

Форма на управление: Теократична република


Иран има най-голямото шиитско ислямско население в света. Християните съставляват половин процент от населението. Отношението на иранците към религията може да изглежда противоречиво – много целомъдрено на публични места, но много по-малко насаме. Съдът може да наложи смъртна присъда на мъж вероотстъпник и доживотен затвор на жена отстъпила от вярата. На практика, Иран е религиозна диктатура, където малко неща могат да се извършат без одобрението на Съветът на пазителите молли.

Религиозното преследване на някой малцинствени групи се усилва след 2005 г. Това важи за бахаите, суфистките мюсюлмани и християните, особено вярващите с мюсюлмански произход. Почти всички християнски дейности са забранени, особено когато са на персийски език – от благовестието до Библейското обучение и издаването на Библии и друга християнска литература. Независимо от това, жестокото отношение към християните от страна на режима, разпалва още повече огъня на вярата и прибавя нови спасени души към църквата в Иран.

Можете да пишете до следните затворени за вярата си християни в Иран:

Алиреза Сейедиан

Алиреза Сейедиан е 37 годишен бивш мюсюлманин, който е християнин от 2006 г. Миналата година, службите за сигурност конфискуват неговия компютър по време на обиск в апартамента му. Тогава властите откриват на компютъра на Алиреза видео от водното му кръщение в Турция. През декември 2011 г., той е осъден на 6 години затвор за престъпления против националната сигурност и за пропаганда срещу режима.

Съдията заявява, че щом Алиреза се е кръстил в Турция, той се опитва да покаже, че в Иран липсва свобода и поради тази причина пропагандира срещу режима. Той също е обвинен затова, че регулярно се е срещал с бивши мюсюлмани и е разпространявал Библии сред младежите. Обвиняват го също за връзки с ционистки сателитни телевизионни канали, като Mohabat TV и Radio Mojdeh с които е споделял написани от него химни за хваление и поклонение. Присъдата също лъжливо го обвинява, че е член на култа Само Исус.

На 14 март, 2012 г., Алиреза е хванат в опит да се прехвърли от Иран в Турция. Той е арестуван и върнат обратно в Техеран, където е затворен в затвора Евин. Той е поставен в секция 350 на затвора, където са държани политическите затворници. Тази част от затвора е охранявана от VEVAK, разузнавателните служби, които са подчинени на аятоллах Хаменеи и е извън контрола на иранските власти отговарящи за затворите. Според един доклад, условията в тази секция на затвора са нехигиенични и всяка килия е претъпкана с около 30 политически затворници. Алиреза никога не е бил женен.

Prison address:
Alireza Seyyedian
Evin Prison
Saadat Abad
Tehran
Islamic Republic of Iran


Бехнам Ирани

Бехнам Ирани, 41 годишен пастор от Кaрай, Иран, е осъден през януари 2011 г. на една година затвор за престъпления против националната сигурност. След доброволното му предаване на властите за излежаване на присъдата на 31 май, той научава, че ще бъде принуден да излежава 5 години затвор във връзка с предишна присъда. На 14 април, 2010 г., служители на Министерството на разузнаването и националната сигурност (VEVAK или MOIS) извършват внезапна проверка на домашната църква, която Ирани води и му нанасят побой, преди да го арестуват. Независимо че е освободен под гаранция два месеца след ареста му, по-късно получава едногодишна присъда. Ирани първо е бил арестуван през декември 2006 г. и е осъден за престъпления против националната сигурност. Освободен е през януари 2007 г., но скоро след това отново е арестуван, съден и осъден на 5 години затвор. Ирани никога преди това не е бил каран да излежава присъдата, която сега изтърпява.

Prison address:
Behnam Irani
Ghezel Hesar Prison
Karaj, Albourz State
Iran

Фаршид Фатхи

Фаршид Фатхи е арестуван на 26 декември 2010 г., по време на вълна от арести на вярващи в Техеран и други населени места. От 22 арестувани от силите за сигурност вярващи в Техеран, 10 са били освободени след интензивни разпити, и след като са подписали споразумения за въздържане от християнски дейности. Други 11 също са били освободени по-късно. До края на април 2011 г., само Фаршид остава в затвора, въпреки че неговото семейство плаща огромна парична гаранция. Той прекарва близо година в строг тъмничен затвор.

Фаршид, християнски обръщенец от исляма, е обвинен в „действия против националната сигурност, чрез членство в християнска организация, събиране на средства, пропаганда срещу ислямския режим, чрез разпространяването на християнството в страната” и е осъден на 6 години затвор на 5 март, 2012 г. Независимо че, обвинението е за християнска дейност, властите са се опитали да класифицират неговата дейност като политически престъпления.

Обжалването на Фаршид срещу обвиненията е било отхвърлено през юни 2012 г. Той е задължен да излежи остатъка от неговата присъда в затвора Евин. Фаршид е женен за Лейла, и имат две деца, Розана и Бардиа.

Prison address:
Farshid Fathi
Evin Prison
Saadat Abad
Teheran
Islamic Republic of Iran
   
Сеид Абедини

Докато гостувал на свои роднини в Иран, 32 годишния Сеид Абедини, сега жител на САЩ, е бил затворен без да му бъдат повдигнати каквито и да било официални обвинения. От преместването му в Съединените Щати през 2005 г., Сеид периодично е пътувал до родната си страна, за да прекарва време със своите роднини и да наглежда развитието на сиропиталищата, хуманитарна дейност, която бил започнал години преди това. Преди това, Сеид основава движение от домашни църкви в Иран. В хода на неговата дейност, движението достига 100 църкви в 30 ирански града, с повече от 2,000 члена. Неговата съпруга Нагхмех разказва: „Толкова бързо се разрастваше, че представители на правителството видяха нелегалните църкви, като заплаха, а християнството, като средство на запада да ги подкопае.”

През януари 2013 г., той е осъден да излежи 8 години в иранския затвор Евин. Сеид и Нагхмех имат две деца.

Prison address:
Saeed Abedinigalangashi
Evin Prison
Saadat Abad
Tehran
Islamic Republic of Iran

Членове на църква Асамблеи на Бога

На 23 декември, 2011 г., иранските власти нахлуват в църква Асамблеи на Бога в Ахваз, докато членовете на църквата се били събрали за богослужение. Всички в църквата са били арестувани, включително и децата. Всички арестувани са били освободени няколко часа по-късно, с изключение на пастор Фархад Сабокрух, съпругата му, Шахназ Йайзан, и двама църковни служителя, Давуд Алижани и Насер Замен-Дезфули. Четиримата са били преместени в център за задържане за допълнителни разпити.

Шахназ е бил освободен под временна гаранция на 1 януари, 2012 г., след прекарани 9 дена в затвора. Пасторът и двамата мъже са били държани до 21 февруари, 2012 г., когато те също са били временно освободени под гаранция. Временното освобождаване на затворници под гаранция е често практикувана тактика възприета от правителството на Иран. Тя позволява на правителството да отзове по всяко време тези, които преди са били арестувани за допълнителни разпити или за излежаване на по-дълга присъда в затвора. Тези, които са освободени временно под гаранция живеят с постоянни опасения да бъдат върнати обратно в затвора.

По време на освобождаването му, на пастор Фархад е било отказано правото да води каквито и да е църковни служби или да посещава християни в Ахваз, неговият роден град. На него също му е било забранено да живее в Ахваз и е бил принуден да се пресели в Техеран.

През октомври 2012 г., четиримата са осъдени да излежат по една година затвор по обвинения в „обръщане към християнството, приканване мюсюлмани да се обръщат и да действат против държавната сигурност, чрез евангелски дейности.”

На 1 май, съдът призовава четиримата. Когато те се появяват, всеки един от тях е арестуван. Давуд Алижани е изпратен в затвора Карун в Ахваз.

Пастор Фархад, Шахназ и Насер са отведени в затвора Сепидар.

Davoud Alijani
Karoon Prison
Ahwaz
Islamic Republic of Iran

Naser Zamen-Dezfuli, Shahnaz Jayzan or Farhad Sabokrouh
Sepidar Prison
Ahwaz
Islamic Republic of Iran

Мостафа Мохамед Бордбар

На 31 юли, 2013 г., християнския обръщенец от исляма Мохамед-Хади Бордбар, познат като Мостафа, е бил осъден на 10 години затвор за това, че е бил част от „анти-правителствена организация” и „събиране с цел извършване на престъпления против националната сигурност на Иран”. Мостафа е бил арестуван на 27 декември, 2012 г., заедно с 50 други ирански християнски обръщенци, които са празнували Рождество Христово в Техеран. Те са били задържани и разпитвани с часове преди по-голямата част от групата да бъде освободена. Мостафа и арменския християнски пастор Вруир Аванесиан са били арестувани.

Преди неговото осъждане, семейството на Мостафа предлага нотариалния акт на техния дом в Ращ, като гаранция, но съдът отказва да го приеме, понеже е друга провинция. Той остава в затвора Евин.
     
Мостафа Бордбар за първи път е арестуван през 2009 г. в неговия роден град Ращ за обръщане към християнството и посещаване на домашна църква. Той е признат за виновен за вероотстъпничество (оставяйки исляма), но бива освободен под гаранция. Обвинението във вероотстъпничество остава в досието му.

Мостафа планира да обжалва.

Prison address:
Mostafa Mohammad Bordbar
Evin Prison
Saadat Abad
Tehran
Islamic Republic of Iran

Няма коментари: